Jongerenuitwisseling

"Niet alle jongeren liggen 's zomers te luieren op een Spaans strand. Ruim duizend jongeren gebruiken de zomer om een buitenlandervaring aan hun CV toe te voegen: zij nemen deel aan een uitwisseling of doen vrijwilligerswerk in het buitenland. Via het Europese subsidieprogramma Youth in Action (sinds 2014 Erasmus+) kost dat weinig tot niets.

Uit Europees onderzoek en onderzoek van Ernst & Young blijkt dat zo'n buitenlandervaring je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het maakt jongeren socialer, toleranter en ze vergroten hun organisatorische en communicatieve vaardigheden. ‘Als het economisch wat minder goed gaat, is het natuurlijk slim om een mooi CV op te bouwen’, stelt projectleider Lorance Janssen. 'Via commerciële organisaties betaal je flink om vrijwilligerswerk in het buitenland te kunnen doen. Dankzij de subsidie uit Europa kunnen wij dat vrijwel kosteloos aanbieden', aldus Lorance Janssen. Er is veel mogelijk: individueel vrijwilligerswerk voor een half jaar tot een jaar op 4.000 verschillende plekken in Europa, tot een uitwisseling met je eigen kerk of sportclub." (bron nji)

Voorbeelden van projecten die in de zomer van 2012 in de verschillende regio's plaats hebben gevonden.

"Het Nederlands Jeugdinstituut heeft onderzoek gedaan naar de impact van Youth in Action. Uit het onderzoek blijkt dat deelname in Youth in Action op meerdere gebieden effecten heeft, zowel op jongeren, projectleiders als organisaties. Zo is na afloop het Europees bewustzijn van jongeren vergroot, geloven jongeren dat hun kansen op de arbeidsmarkt zijn vergroot en zijn ze gegroeid in hun persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden.

Onderzoek in vijftien landen

Aan het onderzoek deden 264 jongeren en 89 projectleiders mee die aan een van de door Nederland gefinancierde Youth in Action projecten hebben deelgenomen. Nederland maakt sinds 2010 uit van een internationaal netwerk waarbij inmiddels vijftien landen aangesloten zijn met als doel de effecten van het programma Youth in Action op eenzelfde manier te monitoren." (bron nji)

Rapportage over het onderzoek naar de impact van deelname aan het Youth in Action-programma (Lekkerkerker, L., A. Knippenbergh).