Verslag FICE congres Bern - Oktober 2013

"over de streep"

Na een rustige autorit arriveerden we in het donker in Bern. De stad zag er mooi verlicht uit en eigenlijk wilde iedereen het liefst meteen de stad gaan ontdekken. Helaas hadden we daar geen tijd voor, want de workshop moest worden voorbereid. De volgende ochtend was iedereen vroeg op, zodat we op tijd op locatie waren. Onze workshop begon met “over de streep” waarin we de deelnemers vragen stelden over hun ervaring met en mening over jongerenparticipatie. (foto)

Tijdens de workshop hebben de jongeren zelf verteld over hun ervaringen bij het jongerenproject, dit moest allemaal in het Engels, dus dat was best lastig. De deelnemers aan de workshop waren onder de indruk en geïnspireerd door de presentatie van de jongeren en wilden graag meer horen. Ze wilden vooral leren hoe je jongeren kunt motiveren en de kracht kunt geven om mee te doen.

Gelukkig hadden we op donderdag extra tijd gekregen voor een presentatie. Deze presentatie hebben we samen met jongeren van het Jeugdwelzijnberaad voorbereid. De jongeren hebben gezamenlijk de inhoud uitgewerkt en de presentatie gemaakt. Dit was een knap staaltje samenwerking dat niet helemaal zonder slag of stoot ging. Het feit dat de jongeren niet allemaal op dezelfde locatie waren en wifi het niet altijd deed vergemakkelijkte dit zeker niet. Tot het laatst toe was het spannend of het allemaal ging lukken met de presentatie. Eenmaal begonnen liep alles op rolletjes. Het was geweldig om te zien hoe zij daar op het podium stonden en hun verhaal deden!! 

Al met al kunnen we oprecht zeggen dat deze Nederlands jongeren in Bern hebben laten zien wat de meerwaarde is van jongerenparticipatie! FICE NL is van plan om dit thema internationaal meer onder de aandacht te brengen.

Impressies jongeren

Rebecca

"Ik kan na deze 4 dagen met trots zeggen dat ik er een nieuwe levenservaring bij heb, die ik altijd met me mee zal nemen. Als ik terugkijk denk ik aan een leerzame, bijzondere tijd, waarin ik een stukje heb geproefd en ervaren van dat wat ik wil: opkomen voor de rechten van het (pleeg)kind. Het deed mij heel goed om zoveel mensen bij elkaar te zien die er allemaal met dezelfde intentie en instelling zaten, waarin jongeren centraal staan. Het gaf mij een groot saamhorigheidsgevoel en ik als jongere voelde me trots dat ik een van de jongeren was die ‘ons jongeren’ mocht representeren en vertegenwoordigen. Deze ervaring motiveert mij bovendien om beter en beter te worden, mezelf meer en meer te ontwikkelen en doelen te bereiken.

Soms was het vermoeiend er waren stressvolle momenten en het woord ‘participatie’ komt mijn strot niet meer uit van zo vaak horen en gebruiken maar al met al was het een geweldige tijd en is het, zoals eerder gezegd, een ervaring om nooit meer te vergeten. Natuurlijk was het zonder de hulp en begeleiding niet zó goed gegaan en daar wil ik hen ook voor bedanken. Verder was het heel gezellig, dat mede ook te danken is aan de jongeren waarmee was: Marina, Dennis en Jannes. Bedankt allemaal!"

Marina

"Wauw! Weer een nieuwe ervaring erbij. Een internationaal congres van FICE in Bern. De afgelopen vier dagen waren zeer leerzaam. Ik heb gezien hoe anderen hun presentaties aanpakten, creatieve ideeën gehoord, voor aangekaarte problemen of aanvullingen van projecten een presentatie in het engels gegeven en nog veel meer. Naast leerzaam was het ook heel leuk! Bern is een hele mooie stad, wel koud helaas en de vrije avonden waren altijd erg gezellig. Natuurlijk had ik dit niet in mijn eentje gekund. Ik wil dus graag iedereen die er was erg bedanken voor alles! Deze reis zal ik nooit meer vergeten."

Dennis

"Ik heb een geweldige tijd gehad in Bern! Het congres was zeer interessant en ik ben dankbaar dat ik ben meegevraagd. Ook al ging niet alles vlekkeloos en was het (redelijk vaak) onduidelijk qua schema, ik heb wel heel veel opgestoken en geleerd over internationale participatie. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik het heel erg naar mijn zin heb gehad in Zwitserland en dat het FICE-congres me heeft gemotiveerd om meer te doen met jeugdzorg, zowel nationaal als internationaal. Ik heb gehoord dat er nog veel is  wat te verbeteren is en ik ben van plan om me daarvoor in te zetten waar en hoe ik kan.

De presentatie die we (ik, Jannes, Rebecca, Marina, Gjalt & Arnold) hebben gegeven werd heel positief ontvangen ondanks dat we het zelf wat minder vonden gaan. De feedback was heel leuk om te horen, voornamelijk die van een Canadese hulpverleenster die ons in contact wil brengen met ‘haar’ jongeren en tientallen ideeën had hoe we konden samenwerken.

Bern, je was geweldig! Duizendmaal dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, ik zal ’t nooit vergeten."

Jannes

"Weer een paar ervaringen rijker! Voor het eerst een presentatie in het engels gegeven voor een volle zaal. Verhalen uitgewisseld over zorg in andere landen en goede teamwork met de andere Nederlandse jongeren. Ik vond het super leuk en leerzaam om mee te mogen doen aan dit project en ik hoop in 2016 ook weer mee te mogen doen. Ook de stad was geweldig en ik heb veel leuke dingen gezien en gekocht. Ook zijn er nog een paar mensen die ik met heel mijn hart wil bedanken, dit zijn: Marina, Rebecca, Dennis, John en natuurlijk Hanne.

Dank jullie allemaal!"