Denk mee met Spanje: Van institutionele naar ambulante zorg, hoe doen we dat?

FICE Spanje werkt aan de overgang van institutionele naar gemeenschapsgerichte zorg en zij proberen dit te concretiseren door middel van een project dat kan worden ontwikkeld in Spanje (in de verschillende gebieden in de FICE Spanje leden), maar ook in heel Europa op dit onderwerp. FICE Spanje ziet mogelijkheden om dit project via het Europees Parlement (EP) te financieren. Zij hebben al contact opgenomen met een Spaanse Europarlementariër die bereid is om zijn steun te geven aan ons project en de steun van de rest van de leden van het EP te vinden. Hij raadde aan om de steun van andere landen voor het project te verzamelen en andere landen te betrekken bij het project.

FICE Spanje heeft daarom contact opgenomen met FICE NL voor ondersteuning en samenwerking binnen dit project. Nederlandse betrokkenheid kan bestaan uit belangenbehartiging (bijvoorbeeld contact met Europarlementariërs uit Nederland), maar ook als een partner in een transnationaal project gericht op "community based services", op voorwaarde natuurlijk te ontwikkelen is er geld beschikbaar is.

Gezien de vergelijkbare ontwikkelingen (van residentie naar ambulant) in de zorg voor jeugd in Nederland heeft FICE NL positief gereageerd op deze oproep en belooft op zoek te gaan naar organisaties die betrokken zouden willen worden bij dit Spaanse initiatief. Daarom bij deze oproep aan onze leden om te laten weten of u geïnteresseerd bent in betrokkenheid bij dit project, dit kan per mail naar hanne@peer3.nl. Bij voorkeur voor mei, dan moet FICE Spanje namelijk zijn plannen voorleggen aan Spaanse Europarlementariërs.

Goed om te weten is dat Plataforma Educativa (lid van FICE Spanje) reeds  richtlijnen heeft ontwikkeld gebaseerd op gemeenschap gebaseerde initiatieven die zeer succesvol zijn gebleken. En de richtlijnen die door een Europese expert groep "transitie van institutionele zorg naar gemeenschapsgerichte zorg" zijn ontwikkeld zullen worden meegenomen in de plannen. Deze richtlijnen zijn te vinden via deze link: http://deinstitutionalisationguide.eu/.