Roemenië Boekarest: verslag van ons bezoek en uitwisseling

De start van de FICE bijeenkomst was in het parlement, het twee na grootste gebouw ter wereld. Hier werden we onthaald in een hele mooie zaal waar ieder lid een bijdrage kon doen aan het seminar. Susanne Hofte van Hogeschool Leiden heeft voor FICE Nederland een bijdrage gedaan. Ze heeft een presentatie gehouden over het leefklimaat in residentiele instellingen. 

Bezoek Mobile team en Homeless center street children (verslag Renske de Boer en Susanne Hofte)

Mobile Team

Eerst hebben we een bezoek gebracht aan het Mobile team uit district 5.  Dit team heeft als doel om de drugsverslaafden te voorzien van schone naalden, dit om de verspreiding van HIV zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast ontfermen ze zich over de daklozen: wanneer het te koud wordt of te warm worden de daklozen naar een opvang gebracht. Het team is een multidisciplinair team: zo is er een arts, een verpleegkundige, een sociaal werker en een psycholoog. 

Homeless center street children 

Daklozen opvang voor straat kinderen: Alle kinderen uit alle districten uit de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar zijn welkom. Tijdens het bezoek zaten er 18 kinderen in de opvang. We hebben een rondleiding door het gebouw gehad en drie slaapkamers mogen zien, de speelkamer, de woonkamer en de kapel (mogen overigens alleen mannen in komen). De ‘izolation’ kamer is de kamer waar de kinderen slapen wanneer ze van de straat binnen komen. Hier worden ze medisch gecheckt en krijgen ze na een paar dagen een vast bed. Er zijn speciale jongens en meisjes kamers.

Doel van de medewerkers is om goed samen te werken met de ouders van de kinderen zodat de kinderen weer terug kunnen wonen bij hun ouders. Motto van de medewerkers is dat het altijd beter is dat de kinderen opgroeien bij hun ouders dan dat ze in instellingen opgroeien. Maar als de ouders niet willen meewerken dan neemt de directeur van de opvang het gezag van de kinderen over. In de opvang krijgen de kinderen een zo goed mogelijk dag en nacht ritme, ze gaan naar school (staat naast het gebouw) en wanneer ze bepaalde achterstanden hebben opgelopen, doordat ze een tijdje geen school hebben gehad, krijgen de kinderen bijles. Naast de opvang staat een gebouw waar kinderen worden geplaatst die criminele activiteiten hebben begaan.  Deze kinderen gaan naar dezelfde school als de kinderen van de opvang alleen in een gescheiden gedeelte.

Buiten hebben de kinderen een tuin waar ook een ruimte voor 5 (voormalige zwerf)honden is gemaakt. Dit omdat de straatkinderen gewend zijn om honden om zich heen te hebben.

Het was een bijzondere ervaring om dit mee te mogen maken en heel bijzonder om te zien hoe het mobile team van district 5 werkt en waar ze tegen aan lopen.