12 Finse professionals op bezoek
In september zijn 12 Finse professionals van verschillende organisaties naar Nederland gereisd, met als vraag ‘kunnen jullie ons meenemen door het Nederlandse jeugdzorglandschap?’. Samen met professionals van zorgorganisaties die bij FICE Nederland zijn aangesloten, hebben we door middel van kennis en best-practices invulling gegeven aan deze dag. We vertellen je graag meer over deze inspirerende kennisuitwisseling!
Op reis door het Nederlandse jeugdzorglandschap
De ochtend begint met een inkijkje in de preventieve aanpak van de Wijkteams Enschede. We bespreken hoe wijkteammedewerkers aanwezig zijn in de wijken, naast de inwoner staan om hulpverlening te bieden en hoe, indien nodig, de doorverwijzing verloopt. Ook is Wijkteams Enschede actief op sociale media. Inwoners kunnen bijvoorbeeld informatie vinden via posts op Instagram of podcasts op Spotify.
Vervolgens verdiepen we ons in kinderbescherming. Jeugdbescherming Overijssel vertelt over jeugdbescherming en reclassering in Nederland en hoe zij indien nodig de voogdij overnemen. Een specifieke vraag vanuit de Finse professionals is een verdieping in complexe echtscheidingszaken en hoe je een kind ook een stem geeft in het plan. Twee medewerkers van Jeugdbescherming Overijssel hebben aan de hand van een fictieve casus de Finse professionals meegenomen in hoe zij een kind betrekken. Zo wordt er onder andere zonder de aanwezigheid van ouders gesproken met het kind.
Tijdens de lunch liggen er VR brillen klaar. Wie wil, kan een kijkje nemen in de virtuele omgeving. Deze tool is bij Jeugdbescherming Overijssel in de onderzoeksfase en kan worden ingezet bij complexe echtscheidingen.
We verschuiven onze aandacht naar de gespecialiseerde jeugdzorg. Een ervaringsdeskundige en medewerker van Yes We Can Clinics nemen ons mee in het intensieve 7-weekse programma, met vrijwillige interne opname en 10 weken intensieve nazorg. Het gaat veelal om jongeren met gedragsproblemen, psychische problemen en/of een verslaving. De ervaringsdeskundige vertelt wat het programma hem heeft gebracht en beantwoordt vragen van zowel de Finse als Nederlandse professionals. Maar liefst tweederde van de jongeren heeft na afronding van het programma geen specialistische zorg meer nodig.
Na een korte pauze vertelt Kinderperspectief over de Kwikstart app en jeugdparticipatie. Aan de hand van het dossierspel worden er in groepjes gesproken over vragen die betrekking hebben op persoonlijke dossiers van jongeren. Er ontstaan interessante gesprekken over hoe hulpverleners hiermee om horen te gaan.
We sluiten de dag af met een presentatie over pleegzorg. We duiken in de benadering van kleinschalige huisvesting voor jongeren die eerder in gesloten instellingen werden zijn geplaatst.
Ook tekent Finland tijdens deze dag als eerste het FICE Europe Kinship Care statement! Meer over dit statement lees je hier.
Comments